vrijdag 10 september 2010

Van min naar plus

Als je schulden hebt, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Want je betaalt toch een aardig bedrag aan rente.En dan denk je, dat als je geld over hebt , je dat extra wilt inlossen. Maar dat is niet de meest logische stap.


Je begint met een overzicht van al je schulden. Als je meerdere hebt, maak je een lijstje. Degene met de meeste rente zet je bovenaan. Denk aan Wehkamp,Otto, Creitcardschulden. Die kun je maandelijks aflossen, lijkt makkelijk, maar je betaalt een hoop rente. Er is een verschil met het inlossen van een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet mag je boetevrij inlossen, bij een persoonlijke lening mag dat niet. Dat kan pas als je 2/3 hebt ingelost. Informeer bij de kredietmaatschappij om een forse boete te voorkomen.

Dan maak je een overzicht met je inkomsten en je vaste lasten. Probeer de vaste lasten naar beneden te krijgen. Schrap abonnementen die je niet nodig hebt, b.v. leesmap, tv gids, computerbladen. Snij zoveel mogelijk in je abonnementen en andere lasten waar mogelijk.

Kijk eens goed naar je mobiele telefoonabonnement en schrijf de datum op, wanneer hij verloopt.Als je een duur abonnemnt hebt, zeg hem dan op. Het kan vele malen goedkoper. Er zijn abonnementen van 2,50 per maand. En je hoeft echt niet het nieuwste model te hebben om te bellen. Zeg hem ruim van te voren op.

Kijk naar je energieverbruik. Schrijf het op en kijk wanneer je meer gebruikt en waaraan. Niet de computer de hele dag aan laten staan, of de tv. De lampen op tijd uitdoen en niet onnodig laten branden. Als je erop let, kan het verbruik naar beneden. Kijk rond of er geen goedkopere leverancier is. Dat kan echt veel geld schelen.

Laat de verwarming niet onnodig branden. Zeker in ruimtes, waar je nauwelijks komt. Het duurt wel even, eer het vertek verwarmd is. Voordat je hem aanzet, bedenk dan of je dat wel waard vind. Doe hem minstens een uur voor het slapen gaan uit. Het blijft nog wel even warm.

Kijk nog eens goed naar je verzekeringen. Heb je alles wel nodig? Heb je een autoverzekering met rechtsbijstand en nog eens een aparte rechtsbijstandsverzekering, zeg die van de auto dan op.

Je moet zelf de keuze maken, of je de auto houd of niet. Wij hebben een kleine auto uit 2006. Tweedehands gekocht voor 5000,-- met 39000 kilometer op de teller. Wij betalen aan verzekering (All-Risk) 31,-- en aan wegenbelasting 19,--. Dus als hij stilstaat betalen wij 50,--. Wij tanken een keer per maand 40,--. Wij rijden 5000 kilometer per jaar. Voor dat bedrag hebben wij de hele maand de beschikking over een auto. Maar dat is onze keuze.

Heb je je vaste lasten doorgenomen, kijk dan naar je variabele lasten. Daar valt nog wel wat te bezuinigen. Want dat heb je tenslotte in eigen hand. Neem een vast bedrag per week/maand voor boodschappen en hou je daaraan. Op=op. Koop geen spullen, die je niet nodig hebt, maar wel leuk vind. Laat het een paar dagen rusten en bedenk dan of je je het geld wel waard vind. Probeer gericht te kopen, inplaats van impulsief. Spit de folders door en doe boodschappen met een lijstje. Wijk daar niet vanaf. Ook niet voor die goedkope aanbieding! Als je aanbiedingen inslaat, bedenk dan eerst of je het wel gebruikt en let op de datum. Sommige aanbiedingen zitten toch wel dicht tegen de houdbaarheidsdatum aan.

Gebruik de droger zo weinig mogelijk. Laat hem niet voor een spijkerbroek draaien. Het is een energieverslinder. Droog zoveel mogelijk op een droogrek.

En heel belangrijk: ZORG DAT ER GEEN NIEUWE SCHULDEN BIJKOMEN!

Als je op een gegeven moment geld overhoud, ga dat dan niet inlossen, maar zet het op een spaarrekening. Zorg er wel voor, dat je elke maand aan je verplichtingen voldoet wat betreft afbetalen. Waarom een spaarrekening? Omdat je een buffer nodig hebt. Voor onvoorziene zaken en dat kan van alles zijn. Als je het geld, wat je op een gegeven moment overhoud door bezuinigen gebruikt om extra in te lossen, heb je een probleem, als er bv in huis wat kapot gaat. Stel voor jezelf een miniumbuffer vast. BV 1000,-- Maar spaar wel verder op de bufferrekening. Leg alles opzij wat je kunt. Teruggaves van belasting, energiemaatschappij, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, loonsverhoging, geld wat je overhebt van je boodschappenbudget, hoe klein ook, alle beetjes helpen. Op een bepaald moment zit je ruim boven de 1000,-- en dan ga je extra inlossen. Maar je laat 1000,-- staan. Dan spaar je weer verder en alles boven de 1000,-- los je in. Kom je onder de 1000,-- spaar je eerst tot je dat bedrag weer hebt.

Spaar altijd vooraf. Pay yourself first! Het hoeft geen groot bedrag te zijn. Begin klein, en blijf er ook daadwerkelijk vanaf. Het moet een vaste last worden.

Een goede financieele huishouding begint met een goed overzicht. En het geeft ook rust. Want je wilt toch van die schulden af. Geloof mij, het werkt en ik kan het weten.

Geniet van deze dag

Puk

6 opmerkingen:

  1. Handige tips! Ik beschouw onze hypotheek ook als schuld, dus daarvoor komen deze tips ook gewoon van pas. Hoe heb jij trouwens het Pay yourself first aangepakt? Ik heb dat nu, verdeeld over 3 rekeningen, staan op 30% voor wat betreft mijn privégeld. Eerder deed ik 10% naar één rekening, maar nu die andere rekeningen erbij gekomen zijn, leek me dit wel handig. Af en toe wel pittig, maar goed, het spaarbedrag groeit ook sneller.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Lekker Leven Met Minder
    Wij staan ook op 30%. Misschien iets meer. Wij sparen minimaal 750,-- verdeeld over een Buffer, pensoenspaarekening, een rekening afschrijving auto (100,--) en een leuke dingen potje.
    Het ligt aan het bedrag van de buffer,op welke rekening gespaard word.( moet minimaal 5000,--zijn) Het is soms echt wel puzzelen en uitkijken, maar ik vind het een sport om te proberen zoveel mogelijk apart te leggen. Die Buffer hebben wij langzaam opgebouwd.

    Groetjes Puk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. WAUW! Wat een goed overzicht. Hier heb ik wat aan....gelukkig niet veel schulden, enkel IBG. Die los je per maand af. Maar qua sparen kan ik nog wel wat bij leren ;-) dat gaat me niet makkelijk af!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. goed om te lezen!
    Wij hebben wel enkele leningen (dus eigen schulden) lopen. Wij hebben onze woninglening, autolening en dan nog een andere lening omdat toen we hier etn woonden omze boiler stuk viel, wij hadden daar toen absoluut de centen niet voor, dus moesten daarvoor ook gaan lenen... die lopot arpil volgend jaar af, en daar kijken we heel erg naar uit, mijn man doet nog niet aan pensioensparen en we gaan er dan mee starten. ondertussen sparen we goed om aan ons (oude) huis nog wat te verbouwen, zoals nieuwe ramen, alles was hier nog enkel glas...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goeie tips! Ik droog ook zoveel mogelijk gewoon aan de lucht. De wasmachine draait soms drie keer op een dag, en alles wat kan kreuken hang ik over de trapleuning, en over deuren.

    Wat over blijft, gaat aan het eind van de dag in de droogtrommel, die dan 1 keer draait.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sparen gaat mij wel goed af alleen nu ik geen baan meer heb gaat het niet meer zo hard. De buffer is ook aardig geslonken en dat irriteerd mij dan weer ;) Maar alle beetjes helpen natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen